Sosyal Medya

Makale

Hacc, ‘İran-Suûd kavgası’na kurban edilememeli!

Ä°ran’la Suûdî arasındaki gerilim giderek yükselmekte..              

Taraflar arasındaki diplomatik iliÅŸki, aylardır kesilmiÅŸ bulunuyor. Halbuki, 1980-88 arasında 8 yıl süren ‘Ä°ran-Irak Savaşı’nın ilk 7 yılında tarafların elçilikleri yine de kapanmamıştı. Yani, ÅŸimdi daha ağır bir durum.. 

Åžimdi, taraflar iliÅŸkilerini Ã¼Ã§Ã¼ncü bir ülke olarak, Ä°sviçre aracılıyla yürütmekte..

Karşılıklı tehditler sürüyor. Özellikle, resmî yetkili olmayan Ä°ranlı ünlü kumandanlar tahrik dolu tehditler yaÄŸdırıyorlar ve ‘Bu, onların ÅŸahsî görüşleridir’ diye geçiÅŸtiriliyor; ‘Rehber, C. BaÅŸkanı ve DışiÅŸl. Bakanı dışındakilerin sözlerine bakmayın’ diyorlar. Ama öte taraftan ise o sözleri söyleyenlerin sırtı, ‘Söylenmesi gerekeni bir ÅŸekilde söylediniz’ diyerek sıvazlanıyor. Ä°ran bunu hep yapıyor.. Bu yanlış..

Ä°ki tarafın medyası da temennilerini haber olarak yayıyorlar. EÄŸer bunlar gerçek olsaydı, Ä°ran içinde çoktaan büyük karışıklıklar çıkar ya da, Suûdî Sarayı’nda bir iktidar kavgası çıkar, Kral devrilir veya ölürdü.

***

Suûdî rejiminin, Ä°slam’ın kuru fıqıhçı vehhabîlik yorumunu esas aldığı bilinmeyen bir ÅŸey deÄŸil.. Ä°ran ise miladî-1979’da gerçekleÅŸen inkılabdan beri, Ä°slam’ın ÅŸia yorumunun, 12 Ä°mam /Ä°sna- aÅŸeriyye, Caferîye yolunu esas alıyor.

Ve her iki taraf da diÄŸerini ‘aşırı uç’ olarak görmekte, hattâ tekfir etmekte..

Taraflar, büyük malî imkanlarla karşı tarafı ‘sapkın’ veya ‘kâfir’ olarak niteleyen propaganda yarışındalar. Åžiî ulemâsı, vehhabiliÄŸi birinci derecedeki hasım olarak görüyor.

Bu durum, Suûdî rejiminin eline, VehhabîliÄŸi, ‘Ehl-i Sünnet’in ‘savunma gücü’ olarak gösterme imkanı verdi. Halbuki, ‘Ehl-i Sünnet’ camiası, genelde, vehhabîlere hep uzak durmuÅŸtu.

***

Bu arada, yeni Ä°ran, Amerika ve müttefikleriyle 30 yıla varan büyük bir mücadeleye girmiÅŸken, Ä°ranlı hacılar da, Hacc mekanlarında, emperyalist güçler aleyhine büyük protesto yürüyüşleri yaparken, Suûdî ve Ä°ran arasında gerilimler oluyordu. Ama bunların en büyüğü, miladî-1987’de, Ä°ranlı 430 hacının katledilmesiyle sonuçlanan Kanlı Hacc idi ve hacc yolu Ä°ran üzerine üç sene kapanmıştı. 

Åžimdi durum daha da tehlikeli.. Ä°ran, Suûdî’yi güneyinden Yemen’den kuÅŸatmaya çalışıp, Zeydîyye- 5 Ä°mam Åžiası’na mensup büyük Husî Kabilesi’nin ayaklanmasını destekliyor. Suûdî rejimi de bu duruma askerî müdahaleyle karşılık veriyor. Keza, Suûdî rejimi, Ä°ran’ın Suriye’deki kanlı  BeÅŸÅŸar rejimini vargücüyle desteklemesi yüzünden de ona karşı..

Bu arada, Ä°ran’ın Amerika’yla arasını düzeltip, hattâ Irak ve Suriye’de birlikte operasyonlar düzenlemesi ve de Amerikalıların bölgede Suûdî’yi bırakıp, yerine ‘yeni bir partner’ olarak Ä°ran’ı alma ihtimali, Suûdî’yi ürkütürken; Ä°ran’ı memnun ediyor.

***

Åžimdiii.. Ä°ranlı müslümanların hacca gitmelerinin yolu bu yıl fiilen kapanmak üzere.. Ä°ran makamları, Suûdî Hacc makamlarına baÅŸvurduÄŸunda, muhatap olarak ‘Ä°sviçre Hükûmeti’ni gösteriyorlar. Ä°sviçre tarafı ise ‘Suûd’dan bize böyle bir yetki belgesi gelmedi’ diyormuÅŸ.

Yine de, Suûdî tarafı, dolaylı görüşmelerde İranlı hacılara şartlarını bir direktif havasında bildirmişler, birkaç ay önce.. İran da bunu kabul etmemiş..

Şimdi, Hacc mevsimi yaklaştıkça, kapının kapalı olduğunu görmekten İran tarafı büyük rahatsızlık duyuyor. Çünkü, hacc ibadetini yapamayan halk, İran rejimini suçlayacak.. Suûdîler de bunu istiyor.

***

Ancaaak, ‘Hacc mekanları’ fiilen, Suûd hâkimiyetinde olsa da; ÅŸer’an, ‘belde-t-ut-tayyibe’ / kutlu belde’dir; ‘harem-i emn-i ilahî’dir (ilahî güvenlik bölgesi). Ve Hacc ibadetinin, ihtilaflara kurban edilmesi, asla caiz bilinemez. 

Bu konuya bir çözüm yolu bulma ihtimali olan Tayyîp ErdoÄŸan’ın müdahale etmesi umulur. ‘Ä°nsana doÄŸruluk, yaraşır görse de ikrah!’

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.